Rislampan – enkel och elegant

Rislampan – enkel, elegant och så användbar. Rispapperslampor finns i många olika former, storlekar och färger. De kan vara mycket prisvärda men de finns även som exklusiva och lite dyrare designlampor. Rispapperslampan fungerar både till vardag och fest, inomhus och utomhus. Ja, den finns i många varianter.

Behagligt ljus

Lamporna ger ett behagligt ljus eftersom ljuset dämpas av pappret och det är svårt att bli bländad av ljuset.

Många av oss har vuxit upp med lampor av rispapper som var populära både på 70- och 90-talet. Det är en enkel lampa med ett behagligt ljus, enkelt att justera ljus styrkan med val av ljuskällor. Därför är det kanske inte så konstigt att den är populär nu igen. Finns lite över allt och i alla möjliga design bl.a här

Med tygsladd blir det lite snyggare, tygsladdar finns i många färger, svart och vitt är nog det mest vanliga, exempelvis som dessa.

Kul och kreativt, att sätta flera mindre rispappers lampor ihop, alla med tygsladder!

En smart och trendig lampa

Rislampor togs in i finrummet av Isamu Noguchi, japansk-amerikanske konstnären som designade rislampan 1951. Isamu fick under en resa genom efterkrigstidens Japan i uppdrag av borgmästaren i staden Gifu, att uppdatera de traditionella papperslyktorna och skapa en ny exportprodukt. Noguchis lösning blev att lägga till en glödlampa och resultatet blev Akari Light Sculptures – en serie handgjorda lampor i traditionellt shojipapper. Lamporna, som gick att vika ihop och skicka iväg till en låg kostnad, blev snabbt en succé. Under de följande åren skapade han över hundra olika modeller, både bords-, golv- och taklampor i varierande former och storlekar. Namnet Akari är japanska och betyder lätt eller ljus 😀

Dyrt men åh så elegant och stillrent, eller vad tycker du? Kolla in här.

Den finns i flera olika former, som passar in i de flesta hem oavsett färgval och stil, och den finns i alla prisklasser. Det är en prisvärd och uppskattad lampa och idag är den återigen trendig, både som budget- och lite lyxigare varianter.

Mer inspiration om andra typer av taklampor finns på bloggen här.

Formakami från &Tradition
Kan det bli mycket enklare? Denna på bilden är lampan rätt stor, Rislampor finns i många storlekar, jag tycker personligen att de gärna får var lite över dimensionerat. Här finns du de vanligaste storlekar.
Bara lampor, massor med lampor!
Enkel och elegant “En enkel lampa i ett hörn”

Rislampan kan vara otrolig dekorativ i barnrummet – enkel och lekfull

Är man riktig kreativ kanske man kan måla barnens lampa med deras favorit färg, eller bara köpa en färdig som denna gulliga.

Rislampan utomhus

Solcell lampor, för 3 säsongen. Från IKEA.

Lampan har blivit otroligt populär även utomhus, då i en förplastad variant så att de håller i vårt tidvis kärva klimat. Lamporna som jag köpte på IKEA använder vi nu under tre årstider och de är lika fräscha som när vi köpte dem. Vintertid tar vi dock in lamporna eftersom de styrs av solceller och det känns lite meningslöst att ha dem ute då.

Visst är rislampan intressant?

Ha kul och inred med massor av ljus!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Kalle 30 november, 2019 at 11:37

    Intressant artikel. Tack för inspirationen.

  • Leave a Reply

    Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers
    Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin