Guide, fixa god belysning med LED, gör energibesparing​ar!

Energibesparing​ar, använd LED.

Kanske finns det båda energi att spara på din belysning och få till en riktigt skön ljussättning?

Härlig och korrekt belysning har en positiv effekt på både humöret och elräkningen.

Härlig och korrekt belysning har en positiv effekt på både humöret och elräkningen.

Spara el oavsett ditt pris!

Nu när har energipriserna verkligen stuckit iväg, visst känns det bara så trist?! Det stigande elpriset kanske kan vara precis den anledning vi behöver till att äntligen få byta ut våra ljuspunkter till LED och då samtidigt minska elförbrukningen.  Enligt statistik används ca 20% av energiförbrukningen till belysning.

Oavsett anledning så är det viktigt att göra en genomgång av din elförbrukning, varje onödig kwh är en belastning på miljön!

Här har jag samlat enkla tips som faktiskt gör skillnad och hjälper dig mot en lite mera energieffektiv vardag.  Kanske får till ännu skönare ljussättning. 

Viktigt att välja rätt ljuskällor.

Ut med de gamla glödlamporna-LED är här för att stanna!

Guide, fixa god belysning med LED.

Varför skall vi använda LED?

Idag finns verkligen ingen anledning till att använda annat än LED ljuskällor dessutom LED är idag väldigt snarlika de gamla ljuskällorna i upplevelse och drar en bråkdel av energin.

Det finns faktiskt flera fördelar med LED förutom att de drar mindre el. Att det minskar underhållet är rätt skönt, en LED lampa lyser minst 1500 gånger så länge som en gammal glödlampa exempelvis. Att välja rätt LED kräver dock lite mera kärlek och omsorg. Kvalitet är viktigt!

Vi vet ofta vad vi behöver för ljus i watt från en gammaldags glödlampa, exempelvis 60 watt vid köksbordet. Denna 60 watts glödlampa motsvara idag ca 6 watt från en LED ljuskälla. Där du förut behövde 60 watt får du nu alltså lika mycket ljus med en LED ljuskälla på 6 watt. I praktiken kan du dividera ditt gamla watt behov med 10 och får då vad du ca behöver i LED.  

Det finns lite fördomar om att all LED ger blått / grönt ljus och det kan vara helt korrekt, om du köper billigt.  Man får vad man betalar för!  

Det känns självklart att om en LED ljuskälla som har en ljustid på mera än 15 000 timmar och dessutom kostar lika mycket som en den gamla glödlampan runt 20 kr, så är kvaliteten lite sisådär! Jag köper alla mina ljuskällor i välsorterade lampbutiker.

Med tanke på den långa livslängden så kan det verkligen vara värt att lägga lite extra tid och kärlek på att välja rätt ljuskällor. 

Guide, fixa god belysning med LED

 • Byt ut vanliga glödlampor mot LED-lampor
  • Täcker din lampa, armaturen eller lampskärmen ljuskällan, så behöver du möjligen inte vara lika noggrann med val av LED ljuskälla som när du har en lampa där ljuskällan syns. Du vill ha ett jämt ljus. All bländning skall man undvika!
 • LED- eller solcellslampor för utomhusbelysning
  • Solceller kan man bara använda den ljus tid av året, och ljuset från solceller skall vara rikta utan att störa djurlivet.
 • Släck lamporna när de inte används
  • Det kanske enklaste tipset dock är att aktivt släcka ljuset när det inte används och när man lämnar ett rum, så använd ljussensorer, rörelsevakter och timers.
 • Använd dimmer
  • Dimma du ljuset minskar elförbrukningen och därvid livslängden på ljuskällaren.
 • Byt ut spotlights med halogenlampor till LED-lampor
  • Glöm inte spotlighten, dessutom blir inte LED särskilt varma och är faktiskt det brandsäkraste alternativet.
 • Viktigast av allt, var behöver du ljuset? Är ljuset där det behövs?!

Vara inte rädd för mörkret där ljuset inte behövs. 

Guide, fixa god belysning med LED, gör energibesparingar!

 

Om det inte finns mörkt så se vi inte ljuset!

Härlig och korrekt belysning har en positiv effekt på både humöret och elräkningen,  för det handlar verkligen om att ha rätt belysning på rätt ställe och vid rätt tidpunkt. 

 Jag hoppas du här har fått massor med inspiration. Ser vilka härliga möjligheter god och genomtänkt ljussättning ger. Du kan även få massor med belysningstips och inspiration på Instagram @2700kelvin, välkommen!

Belysning är inte så svårt, men din inredning behöver att du ge ljussättningen din omsorg och kärlek. Du finner dessvärre ingen universallösning för god belysning, men det gäller att du provar dig dig fram.

Behöver du hjälp? Då kontakter du bara mig och bokar “Coffee Break with your light designer” Här

På bloggen Ljuskällan gör skillnad- testa dig fram

Energitips från Energimyndigheten 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Social Media Integration by Acurax Wordpress Developers
Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin