Ha rätt lamphöjd över matbordet- gör underverk

Höjden på lampan är A-O för bra ljussättning

Vilken höjd skall lampan ha över matbordet? Det finns inga riktiga “regler” för exakt hur höjden på din matbordslampa skall vara! Men att ha rätt lamphöjd över matbordet gör underverk. För bästa resultat behöver du testa dig fram och anpassa höjden efter era behov; familjemedlemmars längd , stolens höjd och lampans design mm.

Hänger du matbordslampan för lågt skapas det ett hård ljus och hänger du lampan för högt  kastas lampan ofördelaktiga skuggor över bordet. 

Massor med fina lampor, men vilken lamphöjd är bäst
Anpassa din taklampa efter miljön och lampdesignen, rätt lamphöjd över matbordet gör underverk

Det går att hitta tips och regler som säger att lampan skall hänga allt från 50-90 cm över bordet, lite för stort spann för att vi kan kalla det en regel. Kanske mera ett tips som du kan använda som utgångspunkt. Vi behöver alltid testa oss fram och anpassa höjden utifrån möblering och er som skall använda bordet.

Pendlar och taklampor med nedåtriktat ljus

Lampor med nedåtriktat ljus kan behöva lite extra kärlek att leverera rätt ljus. Tänk dig att när du sitter vid bordet vill du ha fri sikt för att enkelt kunna se och samtala med övriga runt bordet. Samtidigt som ljuset från lampan gärna skall vara fokuserat på bordsytan och du vill absolut inte bli bländad. Belysning över matbord skall ge tillräckligt ljus och det skall kännas naturligt och inte vara störande.

I vår familj är vi rätt korta, sonen är längst med sina dryga180 cm, och för oss passar det att lampan hänger ca 55 cm över bordet. Det är en perfekt höjd för att få ljuset ner på bordet utan att vi blir bländade. Att vi har ett barbord har ingen betydelse, det är stolsitsen anpassad för.

Lite tokigt blir det såklart när kompisen Pär hälsar på med dina 204 cm, då är denna placering inte optimal men det fungerar och det är såklart vardagen som är viktigt i vårt kök.

Lampans diameter spelar roll

Lampan Semi Semi hos Jens måste lampan upp till 65 cm över bordsskivan. De som bor här är längre och lampans diameter är så stor att man annars slår huvet i lampskärmen när man reser sig , ser du ljusbilden? Den är precis på bordsytan, så snyggt!

Läckra Semi lampan, numera tillverkad hos Gubi. Designen är bred och ger riktat ljus. Semi är mycket lämplig om du har en fin utsikt du inte vill skymma. Semi enkelt att placera

Har du flera ljuspunkter över bordet se bara till att du har dem på samma höjd om det är nedåtriktat ljus.

Det är viktigt med rätt lamphöjd över matbordet. Höjden är självklart den samma om du har en eller flera lampor, här klassiska PH 3

Jag har medvetet valt 2 inspirationsbilder där elen är “flyttad” över till bordet. Vi skall anpassa ljuset efter vart ljuset behövs inte var kontakten sitter.

Le Klints klassiska design, de handgjorda lamporna låter ljuset sila fint igenom skärmen och den ger fortfarande ett tydligt nedåtriktat ljus.

Mindre lampor lampor kan du hänge på 55-65 cm över matbordet medans stö over spisebordet, mens større lampor hänges på 60-75 cm över bordet.

Minde ljuspunkter och nakna ljuspunkter blir kanonfina i kluster, se bara till att de inte kommer allt för nära taket.

Pendlar och taklampor med rundstrålande ljus.

Det är enkelt med placering av dessa lampor, här är det viktigaste att du inte blir bländad. Alla lampor bör ha dimmer,  kanske är  det särskilt viktigt med denna typ av lampor.  Personligen tycker jag att det är finast om de inte kommer för nära taket, då blir det mera dekorativt, ett blickfång.

Favoriten 265 från Flos. Vem har sagt att ljuset måste komma från en pendel? Flos 265 har sitt helt eget blogginlägg

Jag hoppas du här har fått massor med inspiration. Ser vilka härliga möjligheter god och genomtänkt ljussättning ger. Du kan även få massor med belysningstips och inspiration på Instagram @2700kelvin, välkommen!

Belysning är inte så svårt, men din inredning behöver att du ge ljussättningen din omsorg och kärlek. Du finner dessvärre ingen universallösning för god belysning, men det gäller att du provar dig dig fram.

Behöver du hjälp? Då kontakter du bara mig och bokar “Coffee Break with your light designer” Här

Klassisk rislampa- fin och diskret ljus
Klassisk rislampa så fin och diskret ljus Till och med Rislampan har ett eget blogginlägg

Ha kul inred massor med fin ljus.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers
Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin