Taklampan – välj bra ljus och/eller ett blickfång. Vad vill du åstadkomma?

Taklampan- skall du välj en lampa för bra ljus och/eller som ett blickfång. Vad vill du åstadkomma? Många väljer taklampans design framför vilket ljus som lampan ska ge och hur mycket ljus rummet behöver, och blir sedan besviken på att det inte blev bra.

Vilket ljus vill du åstadkomma i rummet?

Vilket ljus behöver du?  Behövs ljuset? Vart i rummet vill du att ljuset skall flöda. Det är inte heller ovanligt att vi placerar lampor i  takkroken oavsett om du behöver ljuset eller inte som en gammal vana. Viktigt att förstå att man alltid behöver flera ljuspunkter i rummet utifrån hur rummet används.

Fantastisk kreation av Johanna-forsberg

Fantastisk kreation av Johanna Forsberg’s lampa som är en del av Northerns sortiment. Taklampan som en bakelse,  fluffigt moln, smycke eller en klassiker. Det finns väldigt många härliga designade taklampor. 

God belysning ökar känslan av välbefinnande.

Väl planerad ljussättning, ljusplanering, lightdesign gör en fantastisk skillnad i rummet. Vissa lampor skall vara väl synliga andra bara funktionella. Med omtanke och med hänsyn till rummets användning gör ljussättning stor skillnad.

Jag  upplever ofta att vi  när vid inköp av nya lampor inte har funderat så mycket på vilket ljus taklampan skall ger.  Ljuset från lampan anser jag såklart som belysningskonsult är det intressantaste och viktigaste!  Efter det att du har fundera på syftet med ljuset, kan du enklare gå ut och hitta din design på drömlampan utifrån din smak och plånbok.

Tänker du på dessa punkter, och prover dig fram så får du en fin ljussättning i rummet

 • Takhöjden är mycket viktig utifrån ditt val av lampan, den får inte hänga i vägen.
 • Behöver du mycket ljus  och du har mycket annat fint i rummet är det möjligtvis en “ikke lampa” som behövs, där tänker jag mig en lampa som smält in och inte tar uppmärksamhet. Vi behöver inte flera blickfång i ett rum.
 • Spotlight skall du främst använda om du behöver ett riktat ljus
 • Att kunna dimma din lampa är viktigt för att du kan få till varierat ljus

Ljussättning är mycket personlig!

Om ljuset från taklampan inte behöver riktas föredrar jag personligen oftast att taklampan ger ett bra allmänt ljus och den ger hela rummet ett mjukt ljus 360 grader, runt strålande ljus. Läs gärna blogginlägg om hur olika typer av glödlampor kan variera ljuset i samma lampa.

DSC00053

Klassikern 2097 från FLOS ,en klassiker som ger massor med ljus. Den är maffig och behöver plats. Är den tänkt att hänga i rummet utan möbler under behövs nästa 3 meter i takhöjd för att den skall bli riktigt snygg, tycker jag.  Kund bild.FLOS

dsc00201

Dessa lampor är från Norrman Copenhagen De ger inte så mycket ljus, Med dimmer kan de ge ett helt ok allmänt ljus till mysbelysning. Diskreta, snygga och lite lekfulla.Norrman Copenhagen

Spotlight kan vara olika förpackade, från det super-eleganta till den mera diskreta lampan där syftet bara är funktionen. Oavsett är det viktigt att när man väljer att belysa med spotlight ska ljuset riktas så man inte blir bländad. Blandning tar bort all skön känsla i rummet. Bra takhöjd blir viktig när man väljer spotlight centrerat i rummet.

vardgsrum_morka_vaggar2

Jonas Bohlins Star-serie från svenska Örsjö belysning är galet elegant i sin enkelhet, och skall ha ordentligt med plats i rummet som den gör i detta fotografi från Sköna Hem. Beroende på vilka ljuskällor du väljer kan du variera ljuset, riktat med spotlights eller vanliga ljuskällor som ger almäns ljus. Den har E14 sockel.

halltravagg_513c6499ddf2b33561ae71b2

Belysning skall ibland bara var funktionellt och inte så synlig. I denna hall vill man nog ta fram den fina inredning medhjälp av ljussättning. Bilden är lånad från Ellasinspiration.se  Spotlighten är Cato från svenska Belid

Behöver du verkligen allmän belysning från taket?

Är det ett allmänljus som vi vill skall ger mycket ljus som du vill åstadkomma i rummet, och då tänker jag mig  en lampa som inte är riktad åt något håll. Takhöjden kan ofta bli ett dilemma, och det finns inget så trist som känslan att man får ducka om en lampa sitter för lågt. Plafonder är det mest lämpliga alternativet i mitten av rummet speciellt om du har bostad med standard takhöjd.
By-rydens-facett-vit-plafond
Lampan är där men ändå inte, så diskret

Ett blickfång eller bara en dela av inredningen. Vissa lampor behöver inte ta så mycket plats.

En bara en ljuspunkt i ett vardagsrum, flera ger atmosfär i rummet

Semi över soffar bordet, snygg och elegant design, och rummet får en bra ljusvariation.

Eller varför inte dra el från takkontakten till en plats där du behöver ljuset, kanske är det i soffan hörnet ljuset behövs.

Ha kul “Inred med Ljus”

Jag hoppas du här har fått massor med inspiration, och ser vilka härliga möjligheter god och genomtänkt ljussättning ger. Du kan även få massor med belysningstips och inspiration på Instagram @2700kelvin, välkommen!

Belysning är inte så svårt, men din inredning behöver att du ge ljussättningen din omsorg och kärlek. Du finner dessvärre ingen universallösning för god belysning, men det gäller att du provar dig dig fram.

Behöver du hjälp, då kontaktar du bara mig och bokar “Coffee Break with your light designer” Här

// Charlotte 😀

En maffig krona, rummets blickfång

Denna krona är en installation av flera glas lampor från &Tradition

En gammel goding i nytappning

Intressant att många av dagens populära lampor som vi älskar i dag, de är ritat på i början av 1930-talet

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Rislampan - enkel och elegant - 14 juni, 2019 at 08:04

  […] Den finns i flera olika former, som passar in i de flesta hem oavsett färgval och stil, och den finns i alla prisklasser. Det är en prisvärd och uppskattad lampa och idag är den återigen trendig, både som budget- och lite lyxigare varianter. Mer inspiration om taklampor finns på bloggen här. […]

 • Leave a Reply

  Social Media Integration by Acurax Wordpress Developers
  Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin