De vanligaste frågorna om belysning – experterna svarar. Rätt ljussättning höjer rummets stämning, funktion och utseende, och det blir lätt med dessa tips från toppexperterna Ljus har en avgörande betydelse för atmosfären och funktionen i hemmet, så det är viktigt att ljuset får en central roll när du bygger nytt, renoverar eller möblerar om. Rätt val av belysning, glödlampor och lampornas placering kan förbättra ett rums kvaliteter markant. Vi har samlat 9 vanliga frågor om ljus och skickat dem vidare till två ljusexperter: Charlotte Godtfredsen, belysningskonsult och innehavare av 2700kelvin, och Katrin Barrie Larsen, designer och ägare till LYS og RUM.
1. När ska man tänka in ljuset vid en renovering?
Charlotte Godtfredsen från 2700kelvin:
“Ta med ljuset i planeringen så tidigt som möjligt, eftersom man kan spara en hel del pengar på att planlägga el-arbetet ordentligt. Den permanenta belysningen, som till exempel spots, ska också tänkas igenom – vad ska belysas och hur mycket ljus behövs? Glöm inte heller att man kan styra ljuset med dimmer. Överväg dessutom var vägguttagen ska sitta, så att man har möjlighet till mer flexibel belysning med bordslampor och väggbelysning. En väggkontakt är bättre än en förlängningssladd, och ger möjlighet att möblera om lite då och då,” säger Charlotte.
“Om renoveringen omfattar omdragning av el, infräsning av ledningar mm, är det en bra idé att göra en belysningsplan där man har tänkt över sina behov och hur man vill använda rummen. Det här är bra frågor som man kan ställa till sig själv:
- Vilka funktioner behöver jag i rummet?
- Var vill jag placera dem?
- Ska funktionerna vara fasta eller flexibla?
- Var är mest naturligt att sätta strömbrytare?
- Behöver jag en dimmer?
- Vill jag ha fjärrkontroll på belysningen?
Mitt råd är dessutom att hellre skaffa två stickkontakter för mycket än en för lite, så man slipper skarvsladdar som ligger kors och tvärs på golvet. Vilka olika lampor man väljer kan komma senare i processen, men om man planerar inbyggt ljus i några rum, är det viktigt att tänka in det från start,” förklarar ljusdesignern.
2. Hur stor budget ska man räkna med för belysningen när man renoverar?
Charlotte Godtfredsen:
“Det varierar ju från projekt till projekt, men se till att ha ett tydligt avtal med elektrikern. Jag vill påpeka att permanent belysning, som till exempel LED-spots, ska vara av bra kvalité. Man får den kvalitet man betalar för, och det är riktigt trist att behöva göra om elarbetet om ljuset är dåligt,” säger hon.
LÄS VIDARE: Så fixar du belysning i hus med dubbelhöjd
“Själva el-installationerna är så olika från projekt till projekt att man inte kan prata om ett fast pris. Därutöver tillkommer ju lamputtag, inbyggd armatur, fjärrstyrning mm. Det kan löna sig att ta inredningshjälp och råd från en ljusexpert, som kan kosta mellan 2.000-10.000 kronor beroende på uppdragets storlek. Sen tillkommer förstås armatur, som finns i massor av prisklasser och kvalitéer.”
3. Vilken är den optimala allmänbelysningen?
Katrin Barrie Larsen:
“Det är bara i vissa rum man behöver planera allmänbelysning. Det krävs mest i rum som kök, toalett/bad, korridorer och grov-tvättrum. Här finns många bra möjligheter, men vad som är mest optimalt beror på rummet och på de boendes individuella önskemål. Flexibelt ljus rekommenderar jag att man alltid prioriterar”, säger ljusdesignern.
Charlotte Godtfredsen:
“Vi har olika behov av belysning i våra hem. Anpassa ljussättningen till behoven i rummet. Kök och bad har dock alltid behov av allmänbelysning.”
4. Hur hittar man den rätta glödlampan till belysningen?
Katrin Barrie Larsen:
“En del tillverkare ger råd och vägledning på sina glödlampor, och det kan vara till stor hjälp. Men om det inte finns någon bruksanvisning är de viktigaste huvudreglerna:
1) Man ska inte se själva glödlampan. Den ska inte sticka ut från lampan, så att ljuset är synligt, eftersom det bländar.
2) Färgtemperatur, som mäts i kelvin, ligger mellan 2700-3000 i de nordiska länderna.
3) Om lampan är placerad på ställen som kräver speciell ljuskvalitet – till exempel över matbordet, där man lagar mat eller där man arbetar med färger – rekommenderar jag så hög färgåtergivelse (Ra/Cri) som möjligt, gärna 90 eller över.
4) Man ska tänka på ljusteknologin, det vill säga om man ska välja LED-lampor, halogen- eller lågenergilampor. De olika typerna har olika egenskaper, fördelar och nackdelar.
5) Lumen är den mängd ljus som kommer från lampan, medan watt är den mängd ström som går åt. De nya ljuskällorna med LED-teknologi förvirrar många förbrukare. 800 lumen motsvarar ungefär de gamla 60 watt-lamporna, medan 470 lumen motsvarar de gamla 40 watt-lamporna.
“När det gäller att välja glödlampor, vill jag råda att gå på kvalité, även om det är dyrare. Det är intressant att testa olika slags glödlampor i armaturen, eftersom ljuset kan bli mycket olika. Om du har en vanlig E27- eller E14-sockel har du alla möjligheter att testa olika sorters glödlampor – klara, matta, riktat nedåtgående ljus, spots mm. Om man har spots kan man välja den styrka som passar bäst till behoven i rummet. Dessutom kan man med hjälp av spots justera ljusets spridningsgrad, som normalt är på 36 grader. En smal spridning är på 10 grader medan en mycket bred ljusstråle täcker 60 grader.LÄS VIDARE: Fråga experten: Så väljer du rätt belysning i sommarstugan
5. Hur får man bästa belysning vid en spegel?
Katrin Barrie Larsen:
“Det viktigaste vid spegelbelysning är:
1) Ansiktsbelysning som beror på placeringen av ljuskällan.
2) Bra färgåtergivning och varm eller neutral färgtemperatur. Det handlar om att belysa det man gärna vill se i spegeln, vilket ofta är ansikte och kroppens framsida. Ljuset ska placeras mellan spegeln och ansiktet på ett sätt som inte bländar och lyser upp ansiktet. Det vanligaste är ovanför spegeln eller på båda sidor om spegeln. Om spegeln sitter i sovrummet eller i entrén, så tänk på att ljuset inte ska komma bakifrån, utan kasta ljus på kroppens framsida för att ge en ordentligt upplyst spegelbild.”
Charlotte Godtfredsen:
“Med spegelbelysning i badrummet är det viktigt att du inte är rädd för att se dig själv i ansiktet. Det ska vara ljus från flera håll. Takbelysning kombinerad med väggbelysning är optimalt.”
6. Hur vet man om man ska investera i LED-ljus eller vanligt ljus?
Charlotte Godtfredsen:
“Det är lätt att byta dina gamla glödlampor mot LED-lampor, som jag skulle rekommendera. LED är dyrare, men man sparar massor av energi och de behöver inte bytas så ofta som vanliga lampor. Det är en bra idé att testa ljuset först, om man ska göra inbyggda lösningar. En fördel med inbyggd LED är att det inte stjäl så mycket av takhöjden som halogen, eftersom det inte avger samma värme och därmed inte behöver så mycket luft omkring. En nackdel med inbyggd LED är emellertid att du inte bara ska skifta själva fattningen, utan tvingas byta ut hela armaturen, om ljuset inte blir som du vill ha det. Man ska också vara uppmärksam på att LED inte har samma egenskaper när ljuset dämpas som halogen har.”
“LED-produkter utgör en allt större del av marknaden, men det finns fortfarande fördelar med andra val. Personligen tycker jag om halogenlampor på ställen där jag vill ha god färgåtergivning. Det finns för-och nackdelar med båda sortens ljus. LED finns både med vanlig skruvsockel, som kan ersätta andra ljuskällor, och i modeller där de är inbyggda direkt i en armatur. Väljer man lampor med inbyggd LED, är det bra att kolla färgtemperatur och färgåtergivelse för att vara säker på att det stämmer med det du önskar.”
7. Vilket ljus är mest miljövänligt i ett hem?
“I förhållande till miljön är LED mest hänsynsfullt. Ljuset från en 60 watt glödlampa kan ersättas med 6-7 watt LED. Av världens energiförbrukning svarar belysning för 15-20 %. En femtedel av en vanlig lampas elförbrukning går till ljus och de resterande 80 % går till värme,” understryker ljusexperten.Katrin Barrie Larsen
“LED drar minst ström, men man ska också ha i åtanke olika produktionskostnader på miljön. Det kan man kolla med andra instanser,” säger experten.
8. Vad är skillnaden på dekorativ belysning och arkitektonisk?
“Arkitektonisk belysning har fokus på rummets linjer och rumsliga kvaliteter. Dekorativ belysning är inte nödvändigtvis funktionsbetonad, men kan vara en lampa eller ljuskälla som har mer fokus på samspelet mellan ljus, form, material och färg och sättet som lampans yta fångar ljuset och modellerar det vidare ut i rummet. Det blir sällan ett bra funktionsljus från en sådan lampa, men den kan skapa stämning och absolut bidra till rummets estetik.”
“För att ett rum ska vara behagligt att vistas i ska det ha en varierad belysning. Funktionsbelysningen (arkitektonisk belysning) är den viktigaste i rummet, men det blir snabbt trist, om man har samma ljus överallt. När funktionsbelysningen är på plats, kan du framhäva saker i rummet med dekorationsljus – till exempel en möbel, ett hörn eller en tavla.”
9. I vilka rum är spots effektiva?
Charlotte Godtfredsen:
“Spots är ett riktat ljus och finns både som inbyggt och som lampor i armaturer. Inbyggda spots föredrar jag att placera i badrum och kök, där möbleringen ofta är fast, och där ljuset ska vara bra planerat. Det viktigaste är att ha ett stabilt och bra ljus. Enstaka, monterbara spots är dessutom fantastiska att belysa konst med.”
“I badrummet kan spots fungera som ett allmänljus och eventuellt som spegelljus. I köket som takbelysning och allmän rumsbelysning. I korridorer med många dörrar och lågt i tak kan det vara en flexibel möjlighet. Och i en tvättstuga kan det också fungera som allmänbelysning. Dessutom i områden utanför hemmet som garage, övertäckta entréer eller takutsprång. Men välj alltid en dimmer till dina spotlights – det tackar du dig själv för i längden,” råder belysningskonsulten.
No Comments