Rätt och flexibel belysning till ett effektiva hemmakontoret

Ljussättning uppdrag leverares båda på plats och via Online konsultation.

Inledningsvis bör vi fråga oss “Vist är hemmakontoret är här för att stanna?” Det ser ut som att många av oss behöver fortsätta jobba hemifrån en bra bit in på detta år. Kanske dax att piffa upp hemma arbetsplatsen och möjligen till och med fixa till en mera permanent arbetsplats med bra belysning. På denna blogg får du Tips på belysning vid hemmakontor.

När det gäller belysning så är det absolut lika viktigt att du ser bra, som att du sitter bra! Sedan behöver du inte anskaffa dyrare special lampor, men se till att det är möjligt att variera ljuset efter dagens rytm, dina behov och arkitekturen. För att få till en bra arbetsmiljö måste du ha en jämn belysning i hela rummet, det är först och främst viktigt att du inte bli bländad av fönster eller av felplacerade lampor i rummet. 

Om det är möjligt, placera ditt hemmakontor vid fönstret! Här har jag till och med möjlighet att sitta vid ett fönster vänt mot öst, vilket är optimalt då det inte kommer reflexer in i skärmen.

Hur mycket ljus behöver vi på arbetsplatsen

Vi behöver ofta mera ljus än man har känslan av när man sitter sig för att jobba. Vi blir främst lurade av att vi har ljus från skärmen, men det räcker absolut inte! Skulle vi ha samma ljusflöde på hemma kontoret som det rekommenderas så skulle vi ha 500 Lux på skrivbordet. Behovet är individuellt såklart, men många har nog inte mera än 150-200 lux på sin arbetsyta. 

Kollas först om du har möjlighet att placera ett bord vid ett fönster är det absolut bäst! Vi behöver dagsljuset, speciellt bra är att ta vara på det naturliga ljuset på vinterhalvåret. Mera detaljerat skriver jag om dagsljuset på denna blogg – Inred med dagsljus hemma.

Den enda nackdelen att sitta vid fönstret är att du behöver sitta med ansiktet vänt mot fönstret för att du inte skall få ljusreflexer i skärmen.

Varierat och flexibelt ljus behövs

Behovet av ljus variera under dagen, men det är viktigt att du tänder lampan innan du blir trött. Ofta så räcker det faktiskt inte med ljuset från en skrivbordslampa, så satsa på belysning även i taket. Ett  jämt ljusflödet piggar upp och ljuset från taklampan behövs definitivt på den mörka tiden av året. Vi behöver inte det jämna och ofta trista ljuset som från kontorets LED plattor men ett visst konstant ljusflöde. Ljus från taket bidrar även till att du får ett jämnt ljus i rummet vilket behövs om du har många digitala möten, det är trevligt att se den man pratar med 😀 Om du därtill adderar justerbara bordslampor så får du både variation och flexibilitet.

Riktning av ljuset 

Tänk på hur du riktar ljuset, om du är högerhänt ska ljuset komma från vänster för att inte skuggor ska störa ditt arbete. Har du en flyttbara bordslampa är detta inget att tänka på, såklart! Av samma anledning räcker det inte med en taklampa för då kan du skugga dig själv. 

Riktet bordsbelysning är viktigt på skrivbordet. 
Tips på belysning vid hemmakontor, så kan man rikta ljuset där ljuset behövs. Så det är viktigt att du använder en rikt och flexible bordslampa.

Riktat ljus är viktigt. En av mina favorit lampor är Tolomeo från Artemide, rätt cool, minimalistiskt design och justerbar. Jag har även den som klämspot, lampan som är enkelt att flytta. Här finner du Tolomeo modellerna. Tolomeo har även ett helt eget blogg inlägg– jag gillar den mycket!

Granit_26_254_375419.jpg 

Är det bara en enkelt klämspot som behövs vid din arbetsplats så finns dess som är mycket prisvärd. Jag föredrar bordslampor med vanlig lampsockel, så jag kan byta ljuset efter behov.

Selfie lampa

Ett riktigt bra komplement är faktiskt en Selfie lampa speciellt om du har många digitala möte. För mina behov och min erfarenhet räcker det med en lampa som kan växla färgtemperaturen och styrkan, mitt behovet täcks gott och väl av en lampa en bit under tusenlappen! Det finns ett otal exempelvis denna med LED-light med mindre stativ 

En selfie lampa är faktiskt inte så dumt speciellt om du har många digitala möten, och Selfie lampan behöver inte kosta en förmögenhet, kanske bra om stativet är justerbart och du kan växla färgtemperatur. På hemmakontoret använder jag rätt mycket det kalla ljuset.

Viktigt att de kan justeras även riktningen på ljuset! 

4 snabba – att tänka på

  • Faktum är att du kan lindra din trötthet med rätt ljus!
  • Tänk på energiförbrukning, idag finns ingen anledning att inte använda LED
  • Har du inte möjlighet till permanent arbetsplats, använd en bordslampa eller golvlampa som du kan flytta. 
  • Temperaturväxling av ljuset på lampor kan vara bra men är väldigt dyrt, har du en lampa med vanlig sockel E27, så kan du enkelt byta ljuskällan. Vi arbetar mera effektivt i kallt ljus. Eftersom det liknar dagsljus och det gör oss piggare. 

Har du fått till bra belysning till ditt hemmakontor? Det hoppas jag!

Tveka inte utan kontakta mig om du inte får till det, så kommer vi på något fiffig hemma hos dig!

Kommenter jättegärna inlägget.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company
Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin