Inred med dagsljus hemma- det mår du bra av!

Tunna gardiner släpper igenom dagsljus på ett behagligt sätt

Inred med dagsljus hemma eftersom dagsljus är viktigt för vårt välmående.

I och med att vi numera belyser med LED-tekniken  har vi också möjlighet att variera kelvin, ljusets färgtemperatur. Fler och fler efterfrågar möjligheten att  inreda med dagsljus hemma,  går det?  Nja, det beror bokstavligt på hur man har tänker sig det.

Sovrum med rätt stora fönster, härligt dagsljus.

Sovrum med rätt stora fönster, härligt dagsljus. Här vill man dock inte ha direkt solljus, med gärna dagsljuset genom en tunna gardiner.

Vad är Kelvin

Man mäter ljuset i kelvin vilket är ljusets färgtemperatur. I Skandinavien efterfrågar vi ofta ett varm ljus vilket är mellan 2700- 3300 kelvin, dagsljus är runt 5000kelvin och är ett kallt ljus.  Det är liksom inte härligt att vistas i ett rum en längre tid som är belyst runt 5000 kelvin med en lampa. Så det är ingen riktigt bra ide att inreda hemma med ljus med 5000kelvin. Artificiellt ljus som dagsljus från lampor kan möjligen fungera en kort stund och det vita ljuset kan vara härlig uppiggande på morgonen, välj då en armatur med kelvin växling. Det blå ljuset från LED är dock inte speciellt bra för oss kvällstid.  Kolla din telefon, i flera smartphones kan man justera ljus utifrån tidpunkt på dygnet, sk. nightshift.

Det är solens ljus som är hälsosamt för oss. Vi blir klart piggare av dagsljus.

Det solens ljus som är hälsosamt för oss, inte färgtemperaturen. Vi blir klart piggare av dagsljus – lunchpromenaden bör inte ersättas av en lampa. Även dagsljuset en molnig dag är viktigt för oss.
 
Vi kan faktiskt ta tillvara på dagsljuset när vi möblerar hemma så att vi kan få njuta av det naturliga ljuset på bästa möjligt sätt. Det naturliga ljuset från fönster kan normalt komma in ca 2 meter i rummet. När jag inreder med ljus i bostäder är dagsljuset en av de första parameter jag kollar in och tar hänsyn till.
 
Inred med dagsljus hemma, utnyttja fönstren när du planerar din inredning. Disken kan till och med bli njutningsfull med härligt utsikt.

Inred med dagsljus hemma, utnyttja fönstren när du planerar din inredning. Att diska kan till och med bli njutningsfull med härligt utsikt.

 

Inred med dagsljus hemma, härligt även att titta ut.
Jag tror nog att de många av oss redan försöker inreda våra kök med bänken vid fönstren om det är möjligt, och så är det ju härligt att titta ut medan man fixar maten och diskar.
 
En fåtölj vid fönstret ger en underbar läshörna, som kan kompletteras med en golvlampa när mörkret faller på.

En fåtölj vid fönstret ger en underbar läshörna, som kan kompletteras med en golvlampa när mörkret faller på.

 
Jag upplever att i bostäder där den äldre generationen bor, ser man ofta den sköna läsfåtöljen vid ett fönster. Det ger ett naturligt bra läsljus och dessutom härligt att titta ut. Optimalt möblering för att ta tillvara på det naturliga ljuset.
Inred med dagsljus hemma, bra arbetsljus vid fönster i öst.

Inred med dagsljus hemma, bra arbetsljus vid fönster i öst.

 
Jag inser i skrivande stund att jag nog är ganska bra på att även hemma utnyttja mina fönster när jag inreder. Min arbetsplats är vid ett fönster vänt med öst, jag har en härlig vy och massor med ljus. Eftersom vädersträcket är öst får jag inget direkt solljus som reflektera in i skärmen på min Mac.
 
Dra bort gardinerna när du är hemma dagtid.

Dra bort gardinerna när du är hemma dagtid.

 
Att kunna variera är alltid skönast. Just nu är trenden lite mera mulligt och mörkt. Vilket är härligt och mysigt med massor med färger. Har man valt att ha tunga sammets gardiner kanske man kan dra från lite extra när man är hemma dagtid. Mörka färger absorberar ljuset och ljusa färger reflektera ljuset.
 
Arbetsplatsen hemma är högaktuell. 
Ett skrivbord vid fönstret skapar lugn och koncentration. Se till att du sitter fram för fönstret och kan titta ut, du vill inte ha ljuset och reflektioner in i skärmen. 

 

Min uppmaning är att nyttja främst det naturliga dagsljuset i inredningen. Med lite kreativa ögna kanske du kan hitta en ny favorit plats i hemmet med lite mera naturligt ljus.
Bilder från Pintrest eller av 2700kelvin.
 

       Ha kul, inred med ljus!

Ett fönster kan bli ett super mysigt hörna för avkoppling.

Kanske har  du en skön plats vid ett fönster som kan bli en härlig avkopplande plats.


Inte bara härligt dagsljus men även en fin utsikt är bara för sinnet.

Hälsosam dagsljus i kombo med en fin utsikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lästips: Vill du läsa mera om vikten av välbefinnandet i våra hem och inredning kan jag verkligen rekommendera att du läser Isabelle Sjövall’s böcker. In lite intros på den goda inredning findar du på TV4 play där det finns denna härliga intervju med Isabell om Designfulness.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Spegel, ett enkelt trix för att få in dagsljus i rummet - 5 mars, 2019 at 20:38

  […] En perfekt inredningsdetalj som gör det möjligt att få in dagsljuset långt in i rummet, där ljuset behövs som mest. De ger en känsla av fördubbling exempelvis återspegling av en stilleben eller en vas med fina blommor, dubbet glädje.Speglar på väggen kan vara ett toppen komplement till konst på väggarna. Mera om dagsljus Inredning med dagsljus […]

 • Reply Tips på rätt och flexibel belysning vid hemmakontoret - 26 januari, 2022 at 15:58

  […] Har du möjlighet att placera ett bord vid ett fönster är det absolut bäst! Vi behöver dagsljuset, speciellt bra är att ta vara på det naturliga ljuset på vinterhalvåret. Mera detaljerat skriver jag om dagsljuset på denna blogg – Inred med dagsljus hemma. […]

 • Leave a Reply

  Social Media Widget Powered by Acurax Web Development Company
  Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin