Spotlight skena, väljer du infällda eller utanpåliggande

Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande gör grundbelysningen mindre synlig, flexibel och elegant. Ljusskenor, 1 eller 3 fas, är ett mycket bra alternativ om man vill ha flexibelt ljussättning. Idag använder vi främst utanpåliggande skenor som i princip kan placeras var som helst i taket, bara man har tillgång till el. Infällda skenor är främst lämpligt vid en ombyggnad eller renovering av taket.

Möjlighet för variation av ljuset är optimalt, och snyggt!

 Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande, det blev infällda i vårt kök, mycket nöjda!

 Välja skena 

Väljer man exempelvis Global Trac skenor, 220 volt, så finns ett stort utbud av armaturer från många olika leverantörer i alla prisklasser. Global Trac skenor gör det möjligt för full flexibilitet, du kan i efterhand placera spotlights utifrån hur mycket ljus som du behöver och anpassa ljuset efter vad som skall belysas. Väljer du att installera 3-fas skenor så kan du ansluta dina spotlight på olika faser, på samma skena, och därigenom styra dom från olika strömbrytare och dimmers,  ger ytterligare flexibilitet i din ljussättning.

Skall du renovera och byta tak, är inbyggda skenor ett fantastiskt alternativ,  samma flexibilitet men något elegantare. Idag finns dock enbart infällda 3 fas skenor. Vi valde integrerade skenor i vårt kök, super fin!

Det är även möjligt att bygga in “vanliga skenor” då krävs dock en del spackling!

Skenorna kan ge lite mera karaktär i svart,  som en inrednings detalj.

Svårare än så är det inte! Det finns inte så mycket mera att tänka på vid planeringen, dock är inbyggda 3 fas skenor inte jättevanligt i våra privata arenor, så hantverkaren kanske inte har jättestor erfaren av denna typ av beställningar ännu. Men de förstår när de ser skenorna! ( … och läser denna blogg 😀 )

Har du skenan över ett bord fungerar det utmärkt att installera pendlar på skenan, det är dock lämpligt att ha en separat kontakt till taklampan.

Snyggare än så blir det inte, så välarbetat! Dessa skenor är inspacklade i taket, coolt!

Kundprojekt, bra ljusplanering, pålitliga hantverkare nu är det bara det roliga kvar “Inred med ljus”

Spotlights skenor infällda. Att tänka på:

 1. 2018 juli finns enbart 3 fas skenor som för infällning. Men det går att fälla in vanliga skenor-  det blir dock en del spacklings arbete.
 2. Välj ett fabrikat på skenan som passar för många armatur leverantörer. Kontrollera att skenan du väljer kan ha många olika fabrikat av spotlights innan du monterar den – så har du större utbud
 3. Placera skenan utifrån ljusbehovet, det finns inget facit, allt  mellan 70-150 cm från väggen.
 4. 1 fas skena innebär att du “bara” kan ha en styrning, dimmer eller kontakt. 3 fas innebär att man kan ha upptill 3 styrningar kopplat till armaturerna.
 5. Välj sedan armatur och ljuskällor efter behöv.

Ha kul Inred med ljus- och lampor!

Inspiration bilder från 2700kelvin, dezeen, Lotta Agaton

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply toni 4 februari, 2018 at 15:35

  hej,
  Vet ni vilket fabrikat de svarta inbyggda skenorna i köket är (4:e bilden ovanifrån)?

  • Reply Lotte 12 februari, 2018 at 23:38

   Hej Toni, Vet ej precis på detta bild, men det ser ut som skenan GLOBAL TRAC PRO- Ha en fin dag Charlotte

 • Reply Fanny 18 februari, 2018 at 13:01

  Hej! Funkar det att ha en stor lampa (ca 50 cm X 50 cm) i ett rum med standardtakhöjd (2.40 m) om den hänger över sängen eller över matsalsbord? eller blir det konstigt? Tack för en fantastiskt lärorik blogg! 🙂

  • Reply Lotte 26 februari, 2018 at 07:31

   Hej och tack Fanny!
   Det berör på lampan och rummet, jag är inte så förtjust i standard svar gällande storleken på lampan, det beror på rummet och ljuset lampan ger. Men en fluffig mysig lampa över sängen, då känns storleken är mindre viktig. En stor lampa över ett bord fungerar säkert,tänk gärna på hur du vill ha ljuset, runt i hela rummet eller riktat ned på bordet. Hoppas detta var ett svar att inreda vidare med // Ha en fin dag Charlotte 😀

 • Reply Nancy 18 mars, 2018 at 22:55

  Hej!
  Undrar var man kan få tag i de svarta spottarna i 3:e bilden uppifrån? Märke eller liknande så man kan söka vidare.

  Tack på förhand!

 • Reply Hallbelysning - med rätt och skön ljussättning gör du skillnad - 29 mars, 2022 at 11:42

  […] Se till att hela rummet kan upplysas ordentligt, med funktionell belysning. Det är inte sällan att hallen saknar naturligt dagsljus från fönster och det är därför viktigt att alltid ha möjlighet till god synbarhet. Du måste se det som du behöver se. Spotligt eller en plafond ger mycket ljus. Man behöver mycket ljus vid klädhängare och förvaring och man behöver se skiktet på ytterkläder. Kan ju vara bra att se om något klädesplagg eller några skor behöver extra omsorg innan man lämnar huset.  Blogg- val av spotlight […]

 • Reply Ljussätta konst och väggar- din konst skall synas - 29 mars, 2022 at 11:52

  […] Att montera en skena kan vara ett mycket bra alternativ om du har flera tavlor på samma vägg som du vill ha seperat ljusbild på. Med en skena är det enkelt att flytta och justera ljuset, därför att man flyttar på tavlorna. Inspiration om spotlights på skenor finner du på denna blogg […]

 • Leave a Reply

  Customized Social Media Icons from Acurax Digital Marketing Agency
  Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin