Ljussätta konst och väggar, viktigt att din konst skall synas

Ljussätta konst och väggar är inte helt enkelt, tycker även jag. Väggarna är något vi ofta glömmer när vi skall belysa. Det vertikala ljuset på väggar är jätte viktigt för att rummet skall upplevas välkomnande.

De flesta av oss väljer sin väggkonst noggrant och med omsorg, då är det ju galet om vi inte kan uppleva konsten ordentligt med dess färger, motiv, kontraster mm. Att vi inte ser vår väl valda tavla och väggkonst är väldigt synd och onödigt!

Precis ljussättning gör skillnad.

Det flesta av oss är otroligt noggranna med vad vi vill hänga på väggen och vi får otaliga tips inom inredningsvärden om hur vi t.ex. gör en fin och intressant tavelvägg, men dessvärre får vi inte många tips om hur dessa skall ljussättas.

Elektricitetens förutsättningar och möjligheter.

I rummet som du vill ljussätta så är det naturligt att utgå ifrån var eluttagen sitter. Möjligtvis kan elektrikern enkelt dra om elen och montera upp nya uttag, för att du skall kunna installera så bra belysning som möjligt? Du bör inte vara maniska rädd för sladdar, belyser du det fina på väggen, så ser vi inte sladden!

Sannolikt är takens eluttag centrerade till mitten av rummet och det kan vara svårt att placera en spotlight i mitten av ett större rum, och har du standard takhöjd, ca: 240cm, är det nästa omöjligt att inte bli bländad av ljuset från spotlighten. Att bli bländad ger en otrevlig känsla och är “fy fy” inom god ljussättning!

Ljussätta konst och väggar, och addera med funktions ljus.

Vid renovering och omdragning av el är det mycket lämpligt att även inkludera möjligheten att belysa din vägg om det saknas. Försök undvika belysning riktade mot dörrposter och fönster, återigen big “no no” för risken att bli bländad.

Belysa gärna med riktad spotlight eller tavelbelysning

Personligt föredrar jag att belysa väggen med hjälp av takarmaturerna, riktade spotlights eller med fin tavelbelysning. Det är konsten som skall vara blickfång inte armaturerna. Ju mera precis ljuset riktas dess bättre ses konstverket.

Ljussätta konst och väggar, på detta stora måleri behövs 2 spotlights.
Konstverk kan även stå på golvet och behöva ljus, i ett hörn är risken mindre att man blir bländad av ljuset.

Att montera en skena kan vara ett mycket bra alternativ om du har flera tavlor på samma vägg som du vill ha seperat ljusbild på. Med en skena är det enkelt att flytta och justera ljuset, därför att man flyttar på tavlorna. Inspiration om spotlights på skenor finner du på denna blogg

Svart skena är med magnet spottar är mycket bra för att ljussätta konst och väggar
Mitt i renoveringen, och nu är vi absolut redo att ljussätta konst och väggar enkelt!

Spridningsvinklen A-O

Vanligvist vill man ha möjlighet till en flexibel ljusbild utifrån vad man väljer att ha på väggen och storleken på bilderna. Ljusbilden kan justeras med hjälp av val av rätt spridningsvinkel, därför är ditt val av spotlight’s spridningsvinkeln den absolut viktigaste parametern. Ljusets styrka kan och skall alltid justeras med dimmer. Spridningsvinkeln är tydligt angiven på armaturen eller ljuskällorna. Flera av dagens Led spotlights är justerbara med tillhörande filter. Avståndet till väggen och spridningsvinkeln styr ljusbilden. Placera inte spotten för nära väggen då det blir omöjligt att rikta ljuset.

Ljusets spridningsvinkel är väldig viktigt när man vill belysa konsten och inte väggen.

Spegling och reflexer i glaset

Inglasad konst och bilder kan vara rimligt svåra att ljussätta därför att ljuset kan reflekteras i glaset. Det enda man kan göra är att testa sig fram, och blir det inte bra kan du byta glaset till ‘konstglas’. Detta är dock ofta väldigt kostsamt, men det kan vara ett bra alternativ för ett konstverk som är viktigt för dig, kontakta ditt Glasmästeri

Mycket av populär fotokonst har reflekterande glas, därför syns båda ljuset från lampan fönstret och mig 😀

Det går såklart att ljussätta med designade armaturer också, därför att det kan bli väldigt coolt! Du kan tänka på att det lätt bli ‘blickfång på blickfång’, därför att om du har för många detaljer blir det lätt lite rörigt och svårt, att se det vackra för alla vackra detaljerna.

Klassiska Lampe Gras, och en del av installationen. Visst ser du knappt sladden?
Lampan Mantis, design av Bernhard Schottland redan 1951

Ljussätta konst och väggar. Jag hoppas dessa belysningstips kan vara till din hjälp.

Annars skicka gärna en kommentar/ mail!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Jan Palmblad 14 november, 2020 at 10:43

    Hej! Jag behöver hjälp med ljussättnin av konsten på mina väggar. Kan du ge mig denna hjälp?

    • Reply Lotte 14 november, 2020 at 17:02

      Hej Jan! Det skulle vara ett nöje att få inspirera och hjälpa dig med ljussättning av dina väggar. Skicka ett mail till charlotte@2700kelvin.se och berätta lite om vad du vill ha hjälp med och vart du bor, så skickar jag ett lämpligt förslag på en konsultation. Ha en fortsatt fin helg Charlotte

  • Reply Belys hörnen, de behöver extra uppmärksamhet - % 14 januari, 2021 at 09:38

    […] Väggen i hörn kan också vara ett bra alternativ när du väljer vad som skall ljussättas. Mera inspiration om tavelbelysning finns på denna blogg […]

  • Reply Lars Gustafsson 19 oktober, 2021 at 13:40

    Hej,
    Behöver ljussätta en tavla på 150*120 cm i ett vardagsrum.
    Tror du 2 st Lampe Gras skulle fungera bra?

    • Reply Lotte 19 oktober, 2021 at 15:33

      Hej Lars, Lampe Gras väggmodellen är rätt flexibel och justerbar, eller hur?
      Så det bör fungera, är du osäker så testa med 2 ficklampor (mobilen), då ser du ljuset.
      Det blir nog inte perfekt och du får nog inte hela tavlan ljussatt, men coolt,
      Lamp Gras är supersnygga!

    Leave a Reply

    Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
    Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin