Bordslampan – ljussättningen först därefter lampan

Bordslampor kan man  knappas få för många av, och de är enkla att flytta runt.  Vilket ljus vill du åstadkomma?  Lamporna är designade för att ge olika ljusbilder. Tänk gärna ljussättning i första hand, bäst blir det om du välja lampan därefter. Det finns lampor för alla tillfällen och som ger det ljus du eftersträvar, det är din plånbok och personliga smak som avgör fabrikat.  Hoppas du blir inspirerat av de olika lampmodeller nedan.  Såklart finns lampan som man bara måste ha, dem finns där såklart också plats för 😀 Såklart kan jag inte låta bli att börja med ett par design klassiker från Danmark 😀

AJ- bordslampan från Louise Poulsen ritad 1960 till  SAS Royal Hotell i Köpenhamn, kan nog kallas en elegant klassiker. Den finns numera inte i mindre än 10 färger. AJ har en vippbar skärm med en asymmetrisk form som ger lampan dess karaktäristiska ljusbild.  AJ’s genomtänkta design gör den bländfri! Den ger riktat ljus som blir väldigt bra som exempelvis läslampa, skrivbordslampa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LE KLINT’s bordslampa med sin klassiska hand-vikta skärm, ett fantastiskt hantverk, designat av Kaare Klint 1945. Denna typ av skärma ger en ljusspridning runt hela lampan. Justera ljuset med val av glödlampa. Ha aldrig högre watt än lampan tillåter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fin trivsel belysning får du även av nykomlingen Tilt från Amerikanska Graypants, även den i natur material, återvinningsbart papper. Känslan av lite mera riktat ljus men fortfarande en lite transparent skärmen som ger ett intressant ljusbild. 

 

 

 

 

 

Ett par andra danska klassikar som kan ge underbara färgklickar i rummet båda ritat av Verner Panton.  Panthella  finns i 11 färger och 2 olika storlekar. Flowerpot även kallat VP3 tillverkas idag för andTradition. Ljusbilden är inte justerbart,  ger en fint sken runt bordsytan.

House Doctors lampa ger en härlig retro känsla, fint blickfång ger både ned- och uppljus.

Retro känsla …  och en annan en riktig designklassiker som ofta kallas Bauhauslampan, ritad av Wilhelm Wagenfeld 1923. Jag gillar verkligen att använda bordslampor med skärmar av opalglass som stämningsbelysning, då de ger så härligt och diskret ljus och är enkla att placera.

Tuffa JWDA Concrete lamp ritad av Jonas Wagell från Menu, enkel och nett och den har dimmer, bravo!

Milk ritat 2009 av Norm Architects även den med dimmer och väldig prisvärd 😀

Milk, ger med sitt opalglass ett mjukt o fin ljusbild.

Och så till något helt annat, som bara bekräftar “Det finns lampor för alla behov”. Bordslampa där du kan rikta ljuset där det behövs, väggen, blommorna eller varför inte rakt upp i taket om du har en härlig takhöjd du vill framhäva, nedan är från Muuto och IKEA.

Snygg design, som kan ljusare upp svåraste hörnen

IKEAs nykomling, väldig flexible med vanlig E27 sockel

Eller varför inte bara en bordslampa som ett konstverk, som man inte kan låta bli att fascineras av!

Flygande Flyte, bästa avkopplingen, bara att sitta och titta på

Ett glasskonstverk från DIS

Foto, 2700kelvin, Pintrest, Menu, Flyte, Louise Poulsen, andTradition, Muuto, Graypants och IKEA

Inred mera med ljus!

God förnöjelse 😀

 

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Fönsterlampor lyser fint upp i vintermörkret - 2700 Kelvin 13 januari, 2019 at 21:02

    […] “Bordslampan – ljussättningen först därefter lampa“ […]

  • Leave a Reply

    Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company
    Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin