Ljusa kväller kan ge huvudbry när vi ska inreda semesterstugorna och välja belysning. (Publicerat på Houzz.com, bilder från Houzz, text 2700kelvin)
Härliga sommarhus är ofta en plats förknippat med sköna stunder och avkoppling. Även om sommaren kanske är en högsäsong för lata lediga dagar använder vi gärna huset på landet året runt och inte enbart på sommarsemestern. Därför är det viktigt att tänka ett extra varv när vi ljussätter våra tillflyktsorter för att alla behov ska bli tillfredsställda både under ljusa sommarkvällar och resten av året. De här månaderna är det välkommet att använda ljussättning som får “ute och inne” att bli som en enhet. Här kommer inspirationsbilder och tips från belysningskonsulten Charlotte Gotfredsen för hur just du kan ljussätta sommarstugan!
Liksom alltid när det kommer till belysning är det viktigt att utgå från de naturliga förutsättningar som finns. Dagsljuset är till exempel en viktig ljuskälla. Ett fint stort fönster ger ett härligt dagsljus och gör att rummet känns välkomnande.
Belysning tillför mycket mer än bara praktiskt ljus. I ett härligt stort rum kan man använda ljuset till att markera “rum” i rummet, som man gjort i det här Gotländska sommarhuset.
Har du stora fönsterpartier släpper de garanterat in mycket ljus dagtid. Ett fint tunt draperi kan skydda mot direkt solljus och ge lite avskildhet på både dagar och kvällar.
Även om sommaren bjuder på ljusa nätter kan det behövas hjälp på traven. Inred med lampor som även är mycket dekorativa när de är släckta.
Hur du väljer att inreda påverkar hur mycket belysning du kommer behöva. “Ljust och fräscht” med vita väggar och klara färger kräver inte så mycket ljus eftersom de ljusa nyanserna reflekterar ljuset på ett helt annat sätt än…
Som bekant reflekterar fönster, glas och speglar dagsljuset som är både betydelsefullt för oss och ger huset fin karaktär och känsla från både in- och utsidan.
Även om det är härligt med dagsljuset som finns en stor del av dygnet sommartid, behövs bra funktionell belysning också. Som i det här köket till exempel – glasdörren skapar en härlig ljuskägla på betonggolvet men för att kunna arbeta vid köksbänken krävs ändå riktad belysning just där.
Det är ofta mycket fokus på hur utomhusljuset kan nå och maximeras inomhus men faktum är att det även finns fördelar att tänka åt andra hållet. Ljuset inomhus kan ge ett härligt släpljus utomhus på altanen, uteplatsen eller i trädgården och möjligen fina, lekfulla skuggor.
En välkomnande utomhusljussättning är viktig. När det kommer till val av belysning utomhus känns LED solklart, det är viktig att tänka på energiförbrukningen. En favorit är att använda skymningsreläer, ljuset tänds då automatisk när det blir mörkt. Skymningsrelä kan monteras på lamporna och vissa special-ljuskällor har det inbyggt från början.
Terassen och uteplatsen är en naturlig förlängning av huset sommartid. Det blir extra härligt och festligt med enkla ljusslingor som mysbelysning och som kompletterar stearinljusen. Skenet från glödlamporna ger en fin stämning när mörket faller på.
Du kan också nyttja och förstärka de naturliga mönstren och strukturerna som finns i trädgården. Här ger till exempel trätrallen med LED-spotlight ett skönt släpljus.
Ljusreglering är en ganska smart lösning till sommarhuset. Dels är huset välkomnande när du anländer och man kan tända upp för att lura obehöriga.
No Comments