Välj rätt LED ljuskällor direkt

LED skola, förstå innehållsförteckningen på ljuskällan och få fin belysning. Man kan inte köpa LED som man köpte  gamla “watt-glödlampor”, där alla glödlampor gav i princip samma ljus.  LED är en ny teknik och det finns parameter som man bör förstår.

Nedan har du en enkelt LED skola, med nyckelorden som man faktiskt måste studera för att få till bra och skönt ljus hemma. Och som allt annat får vad man betalar för! Jag blir galet frustrerad av allt skitljus som finns i för konsumenterna på butikshyllorna!

Har du koll på dessa begrepp lovar jag dig att du kommer inse vilka fantastiska möjligheter LED ger oss när vi ljussätter.

Tips när du köper LED ljuskällor

När du köper LED underlättar det ditt inköp om du titta på följande begrepp på förpackningen:

  • ljusets styrka, lumen
  • färgtemperatur, kelvin
  • färgåtergivning, CRI

Lumen: Ljusstyrkan, hur mycket ljus glödlampan ger. De gamla glödlampornas wattstyrka är egentligen bara ett mått på hur mycket el ljuskällan förbrukar, men de flesta av oss är så vana vid glödlamporna och dess styrka så vi därvid har en uppfattning av vilket ljus vi behöver och vill åstadkomma. Men bara 20% av watt styrkan omvandlades till ljus, 80% blev värme som bara försvann.

Se exempel i omvandlingstabellen, som kanske kan vara lite till hjälp.

25 watt = 300 lumen

40 watt = 300-600 lumen

60 watt = 600-900 lumen

Kelvin: Ljusets färgtemperatur. Varmt ljus har lågt kelvin, 2700 kelvin eller mindre, och kallare ljus mera än 3000 kelvin. Ett stearinljus är ca 1800 kelvin och våra gamla glödlampor har 2700 kelvin.

Visst har jag valt lämpligt bolagsnamn, varmt och härligt ljus 😀

Vi ser numera att fler och fler leverantörer väljer att föreslå 3200 kelvin eller högre kelvin på LED för fast installation, exempelvis badrumsskåp. Dagsljus mera än 6500kelvin.

Färgåtergivningen  (CRI, Color Rendering Index)

Begreppet färgåtergivningen berättar hur snarlikt ljuskällan återgiver färgen på det du ljussätter, absolut viktigast och säger mycket om ljuskällans kvalitet. Man utgår ifrån dagsljuset som är 100. Hur snarlik är din röda koftas färg belyst av ljuskällan,  jämfört med om du tar koftan ut och ser den i dagsljuset, och en god kvalitets glödlampa bör inte ha lägre än 85 gärna 95 CRI.

LED skola, förstå innehållsförteckningen på ljuskällan

Nytt byt ljuskällorna till LED- LED skola, förstå innehållsförteckningen på ljuskällan

På bilden ser du olika ljuskällor som jag har köpt. Om du tittar närmare ser du att det är lite olika hur många lumen  ljuskällorna ger per watt.

Alltså ljusstyrkan, hur mycket ljus glödlampan ger, vilket angivs i lumen i stället för watt.

För varje bra LED lampa du hittar, är en bra lösning för spar du energi, det kallar jag hållbarhet på riktigt!

Utifrån denna nya kunskap, förstår du nog hur frustrerad jag blir när jag besöker en stor möbelbutik och hittar dessa glödlampor!

Om en LED lampa håller i mera än 15 000 timmar, kanske vi kan betala lite mera än 39:-kr!! Man får vad man betalar för!

LED skola, förstå innehållsförteckningen på ljuskällan!

Jag hoppas du här har fått massor med inspiration, och ser vilka härliga möjligheter god och genomtänkt ljussättning ger. Du kan även få massor med belysningstips och inspiration på Instagram @2700kelvin, välkommen!

Belysning är inte så svårt, men din inredning behöver att du ge ljussättningen din omsorg och kärlek. Du finner dessvärre ingen universallösning för god belysning, men det gäller att du provar dig dig fram.

Behöver du hjälp, då kontaktar du bara mig och bokar “Coffee Break with your light designer” Här

Inred massor med bra ljus!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Minska returerna- viktiga tips för att köp rätt lampa på Internet ! - 29 mars, 2022 at 10:06

    […] som passar just ditt behov. Ljuskällor finns för alla socklar i LED. På detta blogginlägg, här kan du läsa om ljuskällor och […]

  • Leave a Reply

    Social Media Widget Powered by Acurax Web Development Company
    Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin