LED-skola, byt dina ljuskällorna till LED, enkla tips.

LED-skola, byt dina ljuskällorna till LED, enkla tips.

Att belysa sitt hem i Skandinavien är en utmaning, mörket är påfallande på vintern.  Däremot behövs knapp det artificiella ljuset alls på sommartid, med långa ljusa sommarnätter.  Det är lite av en konst att få till bra ljussättning som fungera året om. Dessutom kan elförbrukning dra iväg ordentligt på vinterhalvåret. Med med Led kommer nya möjligheter. Nedan finner du en enkel LED-skola, min förhoppning är att den kan förenkla bytet av ljuskällort till LED, så att du får en fin, välkomponerad belysning samtidigt som du kan spara el.

Trädgården, underbart ljust en sommarkväll.  Bilden är tagen i Stockholm början av augusti vid 22-tiden

På sensommaren är det speciellt fint att inreda trädgården och balkongen med mysig ljussättning som levande ljus och solcellslampor.  Tyvärr ger de inte mycket ljus vintertid. På vintern behövs mera än mysbelysning och ljuset är nästan tänt för jämnan. Det känns viktigt att vi tänker på vår elförbrukning, belysningen står för en stor del av din elförbrukning vintertid.

Oavsett årstid och plats är det nu dax att byta dina glödlampor till LED, som är mycket energisnåla. Merparten av dina glödlampor kan du enkelt byta till LED-ljuskällor och det finns numera gott om bra ljuskällor av hög kvalitet att köpa. Det lönar sig att köpa god kvalitet. Livslängden är bättre och färgåtergivningen likaså. Innan du går till din lampbutik kolla vilken sockel/fattning på ljuskällan du behöver och fundera på vad du vill uppnå med belysningen, stark funktionsbelysning eller svag mysbelysning?

Tips när du köper LED ljuskällor

Många anser att det är svårt att köpa LED, vi är så van vid de gamla “watt-glödlampor”.  När du köper LED underlättar det ditt inköp om du titta på följande begrepp på förpackningen:

  • ljusets styrka, lumen
  • färgtemperatur, kelvin
  • färgåtergivning, CRI

Har du koll på dessa begrepp lovar jag dig att du kommer inse vilka fantastiska möjligheter LED ger oss när vi ljussätter.  Tack vare att dina ljuskällor drar mindre ström så blir de inte så varma, det finns en helt annan flexibilitet med LED, exempelvis barnens rum, sänglampor eller att använda LED-lister.

Kelvin: Ljusets färgtempratur, varmt ljus har lågt kelvin, 2700 kelvin eller mindre och kallare ljus mera än 3000 kelvin. Ett stearinljus är ca 1800 kelvin och våra gamla glödlampor har 2700 kelvin.

Visst har jag valt lämpligt bolagsnamn, varmt och härligt ljus 😀

Vi ser numera att fler och fler leverantörer väljer att föreslå 3500 kelvin eller högre kelvin på LED för fast installation, exempelvis badrumsskåp. Ofta kan vi tänka oss att ha kallare ljus i det offentliga rummet men vill gärna ha kvar varmt ljus i våra hem. Men det får bli ett eget blogginlägg om fast LED installation.  Glöm inte, ljussättning är mycket personligt, denna blogg handlar främst om ljussättning för hemmet.

Färgåtergivningen  (CRI, Color Rendering Index) Begreppet färgåtergivningen berättar hur snarlikt ljuskällan återgiver färgen på det du ljussätter. Man utgår ifrån dagsljuset som är 100. “Hur snarlikt är din röda koftas färg belyst av ljuskällan,  jämfört med om du tar koftan ut och ser den i dagsljuset”. En god kvalitets glödlampa bör inte ha lägre än 90-95 CRI, anser jag.

Lumen: Ljusstyrkan, hur mycket ljus får du. Lampans wattstyrka är egentligen bara ett mått på hur mycket el ljuskällan förbrukar, men de flesta av oss är så vana vid glödlamporna och dess styrka så vi därvid har en uppfattning av vilket ljus vi behöver och vill åstadkomma.

 

Se exempel omvandlingstabell, som kanske kan vara lite till hjälp.

25 watt = 300 lumen

40 watt = 300-600 lumen

60 watt = 600-900 lumen

 

 

 

 

 

Nytt byt ljuskällorna till LED,

På bilden ser du olika ljuskällor som jag har köpt. Om du tittar närmare ser du att det är lite olika hur många lumen  ljuskällorna ger per watt. Skillnaden här är väldig liten.

Alltså ljusstyrkan, hur mycket ljus glödlampan ger, vilket angivs i lumen i stället för watt.

För varje lampa du hittar en bra LED-lösning för spar du energi, det kallar jag hållbarhet på riktigt!

 

 

 

 

 

 

Att kunde ljusreglera, eller dimma, dina lampor är A&O för härlig ljussättning. Att variera ljusstyrkan i lamporna gör rummet levande. När du börjar byta ut dina ljuskällor till LED kan det bli problem eftersom en äldre dimmer kan behöva en watt effekt på mera än 30 watt. Det är dock väldig olika för fabrikat till fabrikat, du får testa dig fram vilka fabrikat som fungera med din dimmer. Gör du dina inköp i en välsorterat lampbutik brukar de vara tillmötesgående och du kan byta ljuskällan så du blir nöjd.

Nedan inspirations bilder är med LED, eftersom ljuset kommer ifrån små små dioder, finns möjlighet att leka med ljuset och få mycket ljus ut från en väldig liten yta. Fint eller hur?

Snyggt

 Inred med ljus, ha kul!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Halogens utfasning, LED är ett lysande alternativ - 2700 Kelvin 29 augusti, 2018 at 21:43

    […] kan användas utan att tulla för mycket  på ljuskvaliteten. Inspiration och konkreta tips på bloggen med handfasta tips hur du nyttjar LED, enkelt och med lite […]

  • Leave a Reply

    Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company
    Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin