Sovrumsbelysning, kan vara både intim och funktionell

Sovrumsbelysning, kan vara både intim och funktionell.  Sovrummet är en av våra viktigaste platser i hemmet. Här skall vi gärna hitta ro, vila och koppla av från dagens alla intryck. Förutom god belysning så har Feng Shui bra ideer för sovrummet, jag började själv för några år sedan att studerna Feng Shui tack vare att jag inte kände ro och lugn i vårt dåvarande  sovrum.

Man kan få ett bra flöde och god känslan av trygghet i sovrummet med lugn färgsättning,  en sänggavel mot väggen så man har fri sikt och därvid får man också ett fysiskt ryggstöd. Det är olämpligt att ha hemmakontoret eller för många släktbilder på väggen, om dessa ger känsla av måsten. 😀 2-samheten är ganska logisk i sovrummet, 2 sänglampor kan var rimligt rent praktiskt.

Med genomtänkt ljussättningen kan du belysa det vackra i rummet och se till att du har den funktionsbelysning som behövs.

Den allmänna belysningen kan med fördel vara en drömsk, med en fin armatur, hänger den lite ner över sängen så kan den enkelt bli en fin detalj i rummet, med en dimmer kan du reglera från väldigt mycket ljus till mysbelysning. “Fluff-lampan” som jag kallar EOS från VITA,  har blivit en väldigt populär sovrumslampa, designad av Søren Ravn Christensen.

Tore Ahlsén’s Pia lampa är en annan favorit, den ritades 1940. Pia ger ett fantastiskt mjukt allmän ljus.

Välj designen som du gillar och sover gott med. Viktigast är dock att förstå vilket ljus rummet och du behöver. Välj ljuset som behövs därefter hittar du garanterat en lampa som passar dina behov. Fantastiska  Copper Shade av Tom Dixon ger ljus riktat enbart på sängen och inte mycket ljus i resten av rummet.

 

Vilken belysning behöver du i sängen? Skall det bara vara snyggt så spelar det ingen roll, välj fritt.

 

Personligen gillar jag att ha riktat ljus som är dimbart. Perfekt om man delar sovrum med en partner och inte vill störa varandra. Kan vara för att man vill läsa eller har barn som kommer in på natten mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Butler från Örsjö är en klar favorit som sänglampa, den har allt! Den skapar mysig belysning i rummet. Den riktbara läslampan gör det enkelt att rikta ljuset precis där du behöver utan att blända dig själv eller någon annan, genialt. 

Specifik funktionsbelysning behövs om man exempelvis har kläderna i sovrummet, synligt eller inne i garderoben. Garderobens belysning kan man lösa med en enkel led list i garderoben.

Fönsterlampor är välkomna i alla rum, den ger rummet en välkomnande känsla.

 

Ha kul inred massor med ljus ;-D //Lotte

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Louise 5 oktober, 2018 at 15:32

  Tack för ett inspirerande inlägg. Hur tycker du att taklampan bäst placeras i förhållande till sängen? Ska den centeras helt och hålLet, eller kanske främst centreras ovanför fotänden?

  • Reply Lotte 8 oktober, 2018 at 10:10

   Hej Louise. Tack underbart att du blir inspirerat. Kanske främst centrer lampan ovanför fotänden. Jag skulle utgå ifrån att du får en skön känsla när du ligger i sängen och ser lampan. Ha kul inred massor med ljus ;-D //Charlotte

 • Reply Alexander Lindholm 29 augusti, 2020 at 12:51

  Inlägg: Sovrumsbelysning, kan vara både intim och funktionell

  Hej! Jag är på jakt efter en liknande lampa som finns på bild nummer sex räknat uppifrån. Vet du vart den är inköpt?
  Mässingfärgade korgen till vänster om sängen alltså.

  Tack tack!

  • Reply Lotte 29 augusti, 2020 at 16:28

   Hej Alexander, denna pendel är nog inspirerat av Work lamp från Design House Stockholm- jag är osäker vem som har tillverkat denna. Lycka till- hoppas du en bra lampa.

  Leave a Reply

  Customized Social Media Icons from Acurax Digital Marketing Agency
  Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin