Ljussättningen behöver lite extra omsorg
Vid inredning av skandinaviska hem behövs det lite extra ljusomsorg för att vi skall känna oss “hemma” och det behöver inte vara varken komplicerat eller särskilt dyrt, däremot behöver ljussättningen lite extra omsorg.
Det är slående hur duktiga sydeuropéerna ofta är på utomhusbelysning, däremot passar inomhus ljussättningen mig betydligt sämre (jag är dansk, bor i Stockholm och har bostad i Altea Spanien 😎) En förklaring är att det vanligtvis är varmt ute och då menar man att det är skönt att man kommer in i ett rum som känns kallt/svalt med hjälp av ljuset. Personligen så tror jag att det mera beror på att vid exempelvis Medelhavet umgås människor mer utomhus och på offentliga platser än i sina hemmet. Här finns inte samma kultur med detaljerad inredning och söndagsmiddagar som hemma. Skandinaver ligger i topp på hur mycket pengar vi använder på heminredning, möjligen lite “Mitt hem är min borg”.
Släck när ljuset inte används, varje sparad kilowattimme är värdefull, ekonomiskt men inte minst för miljön!
I Danmark är elpriset dyrt, liksom i Spanien, och vi lär oss att släcka lamporna när vi lämnar rummet, men i Sverige har elpriset varit förhållandevis lågt jämfört med resten av Europa. Så att släcka lamporna har inte varit lika viktigt med historiskt låga el-priser.
Låt oss nu tänka spanskt med skandinavisk touch, så vi skall till att börja med inte slösa med elektriciteten. Elförbrukningen kan begränsas med dimmers och timers, sedan kan vi utomhus vi använda ljussensorer och skymningsreläer, och här i Spanien är det perfekt att vi använder solcellslampor utomhus!
Flera ljuspunkter i rummet, inte bara allmän belysning
En av de vanligaste frågor jag får är “Hur många ljuspunkter man bör ha per rum ?” och svar kommer alltid att vara “Så mycket ljuspunkter som ditt rum behöver”. Det går inte att kvantifiera ljuset, utan det ska placeras där det behövs.
Frågan bör istället vara “Hur använder familjen rummet?” och utifrån det bestämmer man var ljuset skall vara!
Kan du använda befintliga armaturer
Jag gillar principen att försöka använda befintliga armaturer om det går, så den enklaste justeringen som du kan göra är att kontrollera om du kan byta ljuskällor i befintliga armaturer, och då gärna till lite varmare färgtemperaturer.
Ljusets färgtemperatur mäts i kelvin. I Skandinavien använder vi främst 2700 Kelvin. Har din armatur vanliga socklar som E14 och E27 är det enkelt att byta ljuskällor och testa sig fram. Däremot kan det ibland vara svårare att hitta den specifika typ av ljuskälla som jag söker. Det känns som utbudet är avsevärt mindre i Spanien, vilket naturligtvis har med efterfrågan att göra. Det är framför allt klara ljuskällor för dekorationsbelysning som jag saknar. Som regel tar jag därför med mig sådan hemifrån, det tar inte mycket plats.
Du uppnår stor variation av ljuset med olika typer av ljuskällor, inte bara baserat på ljusstyrkan
Om din armatur har fast LED går det dessvärre inte att byta ljuskällan. Du förstår nog att när jag behöver nya lampor så försöker jag därför alltid köpa armaturer med vanliga socklar för att enklare kunna ändra ljuset efter behovet och vara säker på att lampan kan dimras.
Genom att dimma ljuset blir belysningen flexibel och det är ett måste för bra ljussättning. Behöver du investera i väggdimmer så är det viktigt att du har koll på att den kan användas till LED. LED är det enda som används i Spanien, vilket är helt korrekt för att minimera din elförbrukningen, kanske kan Smarta hem-system vara ett alternativ till dimmer?
Med Smarta hem-system kan du på ett enkelt sätt ändra ljusets färgtemperatur och du får samtidigt möjligheten till dimningsfunktion utan att du bekostar elektriker och ny väggdimmer, därför att dimmra ljuset är faktiskt en av de viktigaste parametrarna för god ljussättningi ditt hem, som ger dig möjligheter att förändra ljusstyrkan efter behovet, exempelvis arbetsbelysning kontra mysbelysning.
Om ljuset är för enformigt så ser du inte av detaljerna
Anledningen till att ditt rum inte är varken mysigt eller trivsamt med få ljuspunkter det beror på att ett rum kräver varierat ljus, skuggor och faktiskt även mörka områden. Om ljuset är för enformig ser du inte detaljer, ungefär som hos tandläkaren där det bara massor finns med ljus! Vid sidan av funktionsljusen, exempelvis en bra läslampa vid soffan, glömmer vi ofta att belysa de detaljer som vi tycker om i vårt hem och som gör ditt hem personligt. Det kan både vara en inredningsdetalj som en tavla, men även något fint i arkitekturen som du särskiljer giller i din bostaden.
Ett bra trick är att du testbelyser med en ficklampa eller liknande funktion på mobilen. Du kommer att se vilket ljus och mer exakt var ljuset behövs. Sedan handlar det om att du finna den perfekta armaturen (lampan).
Den finaste rumskänslan finner du om du variera ljuset och bygger på olika lager med ljus; allmänt-, funktions- och mysbelysning, och glöm inte mörkret. Använder du inte mörkt också syns inte ljuset!
Konkreta tips för dina belysningsprojekt hemma:
- Dimmer – ”Smart belysning’” för att regler din ljusstyrkan
- Ljussätt efter dina behov. Hur använder du ditt rum? Var behöver du ljus?
- Du använder enkelt en ficklampa och så tester dig fram
- Var kräsen när du köper ljuskällor Testa vilket ljus som passar bäst hos dig
Jag hoppas du här har fått massor med inspiration. Ser vilka härliga möjligheter god och genomtänkt ljussättning ger. Du kan även få massor med belysningstips och inspiration på Instagram @2700kelvin, välkommen!
Belysning är inte så svårt, men din inredning behöver att du ge ljussättningen din omsorg och kärlek. Du finner dessvärre ingen universallösning för god belysning, men det gäller att du provar dig dig fram.
Behöver du hjälp? Då kontakter du bara mig och bokar “Coffee Break with your light designer” Här
Dela av denna artikel kan du också läsa på sydkysten.es, publiceret våren 2022
No Comments