Köpenhamnguide – København – Copenhagen skönt design Mecka

Köpenhamnguide – København – Copenhagen skönt design Mecka. Här hittar jag ALLT, inte minst en skön känsla. Det finns massor att göra oavsett ålder och intressen. 

Här finns massor att göra oavsett ålder och intressen.  I skrivande stund lyssnar jag såklart på best of dansk musik Gnags, Anne Linnet och Lis Sørensen.

På sidan Alt om København finns bra allmänna tips på vad som sker i Köpenhamn. Det kan vara en mycket bra Köpenhamnguide på resan. Behöver du karta och vägbeskrivningar, kolla Krak.

Köpenhamn har utmärkt kollektivtrafik, buss, Metro eller S-tågen om man skall lite längre bort. Det är dock lite rörigt just nu i stan, man bygger ny Metro. Resa-biljett systemet är krångligt men det är bara att acceptera, köp ett Rejsekort, glöm inte att checka in och ud. Det är enkelt att resa flera på samma kort. Självklart bör du cykla som “alla” danskar gör. Köpenhamn är utsett till värdens bästa cykelstad vid 2 tillfällen, det är enkelt att cykla och en upplevelse i sig.  Man får till och med ta med sig cykeln på S-tåget och Metron. Kolla dock vilka tider som gäller och om det krävs särskild “cykelbiljett”.

En dag inne i “Indre by” är en självklarhet. Varuhusen  Magasin ,  Illum och Illumsbolighus är ett måste, bara byggnaderna och interiören är smukke. Här får jag hurtigt ett gott överblick på nyheter och trender,  koll även in de lite unika danska märken. I samma byggnad som Illumsbolighus serverar Royal Smushi Cafe, bl.a. smörrebröd på det finaste porslinet, charmerande och mycket gott. Hay har sitt fina showroom på andra sida av gatan.

Utbudet på Ströget är ganska ointressant, men ett snabbt besök blir det hos Søstrene Grene,  massor med smått och gott,“less is more” gäller absolut inte här.  Amagertorg 24.  Notre Dame, samma typ av utbud som Søstrene Grene,  lite mindre  och bättra butik, här finner man lätt något litet extra, som man inte klara sig utan, Nørregade 7.  Abercrombie and Fitch, behövs nog ingen närmare presentation. Kul att få New York känslan, helt ärligt lika skönt att komma ut i friska luften igen, Købmagergade 11.

DSC02722DSC02725

 

 

 

 

 

 

 

 

Dax att förflytta sig och lämna turistmyllret,  nu börjar det riktiga intressanta Köpenhamn. Jag beger mig ut på Strögets sidogator här finns mitt mecka! Gothersgade och gatorna runt omkring är ett mecka med massor små intressanta butiker. Runt dessa kvarter finns det inspiration i massor.

Wiingaard, skön fransk vintage. Vill köpa många lampor här, blev också inspirerad till att börja samla på franska champagne-kylar, Gothersgade 39.  Cafe Atelier September, är egentligen inredningsarkitekt Annette Trampedach kontor som nu  även hyser detta populära Cafe, Gothersgade 30. LOT#29 är en härlig boutique, Gothersgade 29. Kvartarna runt Gothersgade  finns Beau Marche,  rörigt och kul inredningsbutik med sitt väldigt personliga franska cafe bredvid butiken. Hemsidan är bara den värd ett besök. Ny Östergade 32, Lite samma stil hos Fil de fer, Store Kongensgade 83A. CasaShop, modern inredning med det lilla extra, med inredning här ifrån  skulle jag lätt kunde inreda hela mitt hem.           Rue Verte, fina rustik inredning och väldigt intressanta lampor. Ny Østergade 11. Lite längra bort sköna Frama Cph, Fredericiagade 57.  Så skön atmosfär, ursprungs lokalen ett gammalt apotek.

Marianne Dulong fantastiska smycken måste spanas in, Silkegade 5. Day Birger et Mikkelsen, fantastisk flaggskepps butik, självklart inredd i svart och vitt, Pilestræde 16  Studio Oliver Gustav, “Oliver Gustav”  intressant inredning för finsmakarna, men tyvärr lite för trist bemötande på Store Strandsträde 9, nu är vi nära Nyhamn!

Ett besök i Nyhamn blir det såklart, förutom alla härliga restauranger och uteserveringar avgår Kanalbåtarna härifrån. En båttur är ett perfekt sätt att få en upplevelse utanför city, man kommer förbi landmärken såsom Den lille Havsfruen,  den vackra operan och det hippa Christianshavn. Christianshavn brukas kallas “Lille Amsterdam”, det grundas på 1600-talet av Kung Kristian IV med kanalstäder som förebild, det finns många kulturskyddade hus välbevarat i stadsdelen.

Streetfoodmecka på Papiröen är ett oslagbart ställe! Förutom den goda maten som ger Streetfood en helt ny dimension, är det härligt att bara titta på allt runt omkring sig och njuta den goda stämningen.  Copenhagenstreetfood.  Men avvakta inte med ett besök här, troligen stängs stället efter säsongen 2017, man planerar att bygga bostäder här.  &Traditions, läckra Showroom ligger  här på Papirøen. &Tradition har byggt 12 små hus inuti en stor lagerlokal. Jag är helt vild deras installationer av sina snygga armaturer.

Papiröen ett oslagbart härligt ställe, Streetfoodmarket mecka, IMG_2864

 

 

 

 

 

 

 

Kanske behöver du nu lite stillhet och avkoppling. Kongens Have och Botaniska haven är fantastiskt vackra och fridfulla. även här finns alltid något inspirerande att titta på. Dom ligger mitt i centrala Köpenhamn vid Nørreport station. På trevliga serveringen Organgeriet är det en behaglig atmosfär att fylla på med energi. Är du sugen på äkta fantastisk dansk smørrebrød på Under Uret  Øster Farimagsgade 4 serveras de klassiska delikatesserna. Här känns det som att man kommer minst 30-år tillbaks i tiden.

Torvehallarna, ett mattempel 😀 Dag som kväll, vid Nørreport station,  Man tror nästan att man är i himmelriket. Torvehallarna består av två hallar, mellan dem finns en härlig grönsaks och blomstermarknad med massor av läckerheter, mycket är ekologiskt. Här finner du allt från smörrebröd, ekologiska viner, läckra bröd och bakverk, skaldjur och ostar.  Vill dock gärna rekommendera särskild restaurangen Höst, där vi hade en särdeles god upplevelse.

Ködbyen på Vesterbro, lite annorlunda och hippt. Gamla kötthallarna delvis upprustade, men ganska ruff still, genuint. Det är en skön atmosfär och stämning här. Kvällstid är det alltid full rulle. Gallerier och ett härligt nöjesliv med något för allas smak, väldig god mat, fisk, tapas, franskt, det är bara att välja.

Livliga Jägersborggade, Nörrebro.  Lördagspromenad med brunch, vi har nu helt lämnar det centrala Köpenhamn och tar till Jägersborggade, ett par sköna timmar. Det är värd den lilla resan. Det sägs att det skall vara upp mot 40 små butiker, cafeer, restauranger och barer,  Specialbutiker fyllda med allt från vin och choklad till mode, keramik och antikviteter. Här känner jag mig väldigt dansk.

Barhänget/barrundan dedicerar jag 110% till som kvällsaktivitet. Ruby, inhyst i en byggnad från 1740talet, här vill man bara stanna kvar. Bar25, förutom goda cocktails har de en häftig och annorlunda inredning. 1105, elegant och här blir du serverad rena konstverk, det finns även en “syster bar” 1656 nära Ködbyen, 1105 0ch 1656 har enbart en diskret mässingskylt på entredörren som vägleder dig rätt. 1656 har även en helskön bar längst in, missa den inte. Gasværksvej 33 (de har ingen hemsida) Kanske ganska tydligt att de sistnämnde är mina favoriter, jag blir alltid  glatt överraskad här.

Eftersom jag har min familj och käre vänner här, bor jag alltid privat, så här finns inga egna beprövade hotelltips. Det är dock inget problem med att hitta hotell i alla prisklasser och lägen. Ett par hett omskrivna tips, boende utan kompromisser  blir SP34 och Skt. Petri. Skt. Petri är även väl omskriven för sin happy hour kl 17, entrebaren 😉 Även Hotell Nimb vid Tivoli är ett fantastiskt val med sin nordiska elegans. Budget budget med toppen bra säng och täcken, och det minsta duschrum någonsin, Cabinn, liggar bara 5 min från Tivoli.

Håber du har en dejlig ferie , nyde!

Och så det lille extra, snabbkurs om Danmark 😀

http://www.bt.dk/film-og-tv/her-er-den-udenlandsk-video-om-danmark-tager-nettet-med-storm