Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande

Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande gör grundbelysningen mindre synlig, flexibel och elegant. Ljusskenor, 1 eller 3 fas, är ett mycket bra alternativ om man vill ha flexibelt ljussättning. Idag använder vi främst utanpåliggande skenor som i princip kan placeras var som helst i taket, bara man har tillgång till el. Infällda skenor är främst lämpligt vid en ombyggnad renovering taket.

Möjlighet för variation av ljuset är optimalt, och snyggt!

Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande, det blev infällda i vårt kök, mycket nöjda!

Väljer man exempelvis Global trac skenor, 220 volt, då finns ett stort utbud av armaturer från många olika leverantörer i alla prisklasser. Global trac skenor gör det möjligt för full flexibilitet, du kan i efterhand placera spotlights utifrån hur mycket ljus som du behöver och anpassa ljuset efter vad som skall belysas. Väljer du att installera 3-fas skenor så kan du ansluta dina spotlight på olika faser, på samma skena, och därigenom styra dom från olika strömbrytare och dimmers,  ger ytterligare flexibilitet i din ljussättning.

Skall du renovera och byta tak, är inbyggda skenor ett fantastisk alternativ,  samma flexibilitet men något elegantare. Idag finns dock enbart infällda 3 fas skenor. Vi valde integrerade skenor i vårt kök, super fin!

Skenorna skall kunde ge lite mera karaktär i svart,  som en inrednings detalj.

Svårare än så är det inte! Det finns inte så mycket mera att tänka på vid planeringen, dock är inbyggda 3 fas skenor inte jättevanligt i våra privata arenor, så hantverkaren kanske inte har jättestor erfaren av denna typ av beställningar ännu. Men de förstår när de ser skenorna! ( … och läser denna blogg 😀 )

Har du skenan över ett bord fungerar det utmärkt att installera pendlar.

Snyggare än så blir det inte, så välarbetat! Dessa skenor är inspacklade i taket, coolt!

 

Kundprojekt, bra ljusplanering, pålitliga hantverkare nu är det bara det roliga kvar “Inred med ljus”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spotlights skenor infällda. Att tänka på:

 1. 2018 juli finns enbart 3 fas skenor som för infällning. Men det går att fälla in vanliga skenor-  det blir dock en del spacklings arbeta
 2. Välj ett fabrikat där passar för många armatur leverantör. Kontrollera att skenan du väljer kan ha många olika fabrikat av spotlights före du  montera den – så har du större utbud
 3. Placera skenan utifrån ljusbehövet, det finns inget facit, allt  mellan 70-150ck är vanligt
 4. 1 fas skena innebär att du “bara” ha en styrning dimmer eller kontakt. 3 fas innebär att man kan ha upptill 3 styrningar kopplat till armaturerna.
 5. Välj sedan armatur och ljuskällor efter behöv.

Ha kul Inred med ljus- och lampor!

 

Inspiration bilder från 2700kelvin, dezeen, Lotta Agaton

6 thoughts on “Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande

 1. Hej! Funkar det att ha en stor lampa (ca 50 cm X 50 cm) i ett rum med standardtakhöjd (2.40 m) om den hänger över sängen eller över matsalsbord? eller blir det konstigt? Tack för en fantastiskt lärorik blogg! 🙂

  View Comment
  • Hej och tack Fanny!
   Det berör på lampan och rummet, jag är inte så förtjust i standard svar gällande storleken på lampan, det beror på rummet och ljuset lampan ger. Men en fluffig mysig lampa över sängen, då känns storleken är mindre viktig. En stor lampa över ett bord fungerar säkert,tänk gärna på hur du vill ha ljuset, runt i hela rummet eller riktat ned på bordet. Hoppas detta var ett svar att inreda vidare med // Ha en fin dag Charlotte 😀

   View Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *