Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande

Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande gör grundbelysningen mindre synlig, flexibel och elegant. Ljusskenor, 1 eller 3 fas, är ett mycket bra alternativ om man vill ha flexibelt ljussättning. Idag använder vi främst utanpåliggande skenor som i princip kan placeras var som helst i taket, bara man har tillgång till el. Infällda skenor är främst lämpligt vid en ombyggnad.

Möjlighet för variation av ljuset är optimalt, och snyggt!

Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande, det blev infällda i vårt kök, mycket nöjda!

Väljer man exempelvis Global trac skenor, 220 volt, då finns ett stort utbud av armaturer från många olika leverantörer i alla prisklasser. Global trac skenor gör det möjligt för full flexibilitet, du kan i efterhand placera spotlights utifrån hur mycket ljus som du behöver och anpassa ljuset efter vad som skall belysas. Väljer du att installera 3-fas skenor så kan du ansluta dina spotlight på olika faser, på samma skena, och därigenom styra dom från olika strömbrytare och dimmers,  ger ytterligare flexibilitet i din ljussättning.

Skall du renovera och byta tak, är inbyggda skenor ett fantastisk alternativ,  samma flexibilitet men något elegantare. Idag finns dock enbart infällda 3 fas skenor. Vi valde integrerade skenor i vårt kök, super fin!

Skenorna skall kunde ge lite mera karaktär i svart,  som en inrednings detalj.

Svårare än så är det inte! Det finns inte så mycket mera att tänka på vid planeringen, dock är inbyggda 3 fas skenor inte jättevanligt i våra privata arenor, så hantverkaren kanske inte har jättestor erfaren av denna typ av beställningar ännu. Men de förstår när de ser skenorna! ( … och läser denna blogg 😀 )

Har du skenan över ett bord fungerar det utmärkt att installera pendlar.

Snyggare än så blir det inte, så välarbetat! Dessa skenor är inspacklade i taket, coolt!

Än mera sofistikerat. väl bearbetat,  Danish Norm Architects

Spotlights skenor infällda. Att tänka på:

  1. 2018 januari finns enbart 3 fas skenor som kan infällas.  Allmänt för skenor, välj ett fabrikat där passar med många armatur leverantör
  2. Kontrollera att skenan du väljer kan ha många olika fabrikat av spotlights- så har du större utbud.
  3. Placera skenan utifrån ljusbehöver, det finns inget facit mellam 70-150ck är vanligst
  4. 1 fas skena innebär att du “bara” ha en styrning dimmer eller kontakt. 3 fas innebär att man kan ha upptill 3 styrningar kopplat till armaturerna.
  5. Välj sedan armatur och ljuskällor efter behöv.

Ha kul Inred med ljus- och lampor!

 

Inspiration bilder från 2700kelvin, dezeen, Lotta Agaton

2 thoughts on “Spotlight skena, infällda eller utanpåliggande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *