Fynda lampor på auktion- få till din egen inrednings stil

Fynda lampor på auktion- få till din egen inrednings stil, jag är nog själv något av en auktionsnörd, älskar att leta fina gamla unika pjäser på nätet, båda till mig själv och mina kunder. Det finns även en del nya modeller som kan vara prisvärda på auktion. Många av dagens mest populära lampor är ju faktiskt ritade och designade klassiker från 40 0ch 50-talet.

Man behöver ofta en viss mix av gammalt och nytt för att få en skön atmosfär hemma.  Rummet får en särskild personlig karaktär, Det är oftast inget problem att köpa begagnat lampor, ljuskällorna är standard sedan lång tillbaks, glödlampan är vanligen  standard E27 eller E14 socklar.

Fynda lampor på auktion- få till din egen inrednings stil

Det är inte så svårt att köpa begagnat. Var medveten om köpvillkoren! Personligen föredra jag nog Bukowskis och Lauritz, där har jag fått ett proffsigt bemötande om vi inte är eniga om varans skick, vilket faktiskt kan hända om du inte själv kan granska ditt köp ordentligt före auktionen.

Vist kan det saknas fina uplights inom dagens design,

Däremot upplever jag att exempelvis Metropol auktion frånskriver sig ALLT. Bra som säljare mindre bra om man är köpare. Kan man inte kolla föremålen själv, blir det svårt. Där finns säkert många flera bra auktionssidor testa dig fram och läs texten med liten text. Den egna personliga upplevelsen är viktigt.

Vem drömma inte om en att få inreda med en liten del av Den stora Gatsby stilen!

Vanligtvis står det tydligt”ej funktions testad”.  Ha med i din kalkyl att du möjligtvis får bekosta en omdragning av el, och det är superviktigt att du inte använder gamla armaturer med oduglig eldragning. Det finns många som utför  el-jobbet och det är viktigt att elen är korrekt dragen!

Svensk design klassikar, Bumlingen. 1968 ritade Anders Pehrson Bumlingen för Atelje Lyktan. Bumlingen har tillverkats båda som pendel,  golv, vägg och bordlampa.

Tror personligen att stora lampor med opal- glas kommer bli jätte populära. Känns så rätt i tiden och de blir ofta väldig fina med LED glödlampor, också bländar de inte!

 

 

Ett fint exemplar av en unik lampa,  kan vara en guldgruva. Nu 50 år efter Henning Poulsens död, då såldas hans första lampa under klubban för          275 000 DKK hos Bruun Rasmuusen 

Intressanta designnamn att söka lampor på skulle kunde vara Hans-Agne Jakobsson, Svenskt tenn, Verner Panton, Henning Poulsen, Arne Jakobsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En liten parantes, men jag känner en stor fascination och respekt när jag i veckan var på pressvisning hos Svenskt Tenn för deras release av mönstret Baranquilla. Claudia Cavallar, österrikisk  arkitekt har skapat utställningen. Vilken fascinerande kvinna, så påläst och fascinerad av Josef Frank. Är du intresserad av Josef Franks fina design så pågår det just nu en väldigt fin utställning på Arkdes i Stockholm “Josef Frank Against Design

Sist och inte minst. Kristallkronor kan man verkligen fynda på auktioner, ett gammalt fint exemplar med fina kristaller som glänser och kan skapar fina solkatter i rummet är inte att jämföra med de billiga ny tillverkade som finns på marknaden, priset blir ca det samma.  Oj så lång detta inlägg blev. Det finns så mycket fin gammal design där ut. Kristallkronorna får få ett eget blogg inlägg!

God förnöjelse!

Bilderna är lånat från Pintrest eller fotograferat av 2700kelvin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *